Attraktivitet och nyfikenhet

I torsdags var det konferens med tema samhällsbyggardag med föreläsare från Svenska stadskärnor, Kungliga Tekniska Högskolan och Göteborgs universitet. Bland åhörarna, ca 70 deltagare, fanns både politiker, tjänstemän och företagare.

Konferensen startade med en stadsrundtur för att visa hur de olika stråken och affärsgatorna ser ut i Lidköpings stadskärna. Därefter var det föreläsarnas tur att visa på vad forskningen säger om olika möjligheter med stadsutveckling i mindre kärnor.

Jag tror att de tog udden av flera uppfattningar bland åhörarna när det gäller hur och vad som bör göras för att få en utveckling av en stadskärna.

Bl.a. ansåg de att det är en mycket otydlig ”entré” till torget, de såg inte heller några s.k. magneter/draglok i stadskärnan som gör att besökare flyttar sig i vissa stråk. Torget som ligger varmt om hjärtat hos många invånare var de mycket frågande till – ett torg där det inte händer mycket blir en öde plats. Slutligen klargjorde de att externa köpcentra ofta tar kunder från någon annan handel i samma område.

Det kanske viktigaste budskapet var att utveckling kräver förändring och förändring kan göra ont – det kan krävas att man gör våld på egna uppfattningar.

Skall vi utveckla vår stadskärna måste vi tillsammans utveckla mötesplatser som lockar nyfikenheten och i vissa fall överträffar besökarens förväntning.

Den ”virkade cykeln” är ett mycket bra exempel på hur någon med mycket enkla medel skapar nyfikenhet – kultur är utvecklande.

Trevlig pingst!

Peter M Larsson

cykel

Se fler nyheter i Okategoriserade, VD har ordet