Affärer så in i norden

Tillsammans med Business Sweden genomfördes igår, 22/5, ett inspirationsseminarium med temat ”Affärer så in i Norden”.

Business Sweden är en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden.De hade kraftsamlat och ställde upp med fem representanter bland från Oslo och Helsingfors. En stor satsning görs på att hjälpa mindre företag, upp till 50 anställda och maximalt 10 M€ i omsättning, att växa med export mot de nordiska länderna.Några fakta som är intressanta att notera är att exporten står för 50 % av Sveriges BNP samt att 68 % av produktionen i tillverkningsindustrin exporteras. Med tanke på att andelen tillverkande företag i Skaraborg är ca 30 %, rikssnittet är 19 %, blir detta än mer intressant.

Business Sweden erbjuder ett flertal olika tjänster för mindre företag inom konceptet ”steps to export” t.ex. exportförberedelser, marknadsval, marknadsintroduktion, exportutveckling, sälj- och marknadssupport i aktuellt land m.m. Programmet är subventionerat, till vissa delar helt kostnadsfritt, för mindre företag.

Jag tror att det finns en stor möjlighet för många företag både från Lidköping och övriga Skaraborg att få hjälp med export. Som jag ser det handlar det om ”utveckling eller på sikt avveckling” .

Fick dessutom möjlighet att lära mig en ny språkdefinition av Christer Wickman från Helsingfors, den dialekt som vi i dagligt tal kallar finlandssvenska heter ”muminsvenska”.

Slutligen vill jag tacka Business Sweden för ett bra arrangemang och mycket intressant information.

Peter M Larsson

Länk till presentationerna PDF

3

Senast uppdaterat 23 maj, 2013 by Marcus Johansson

Se fler nyheter i Aktiviteter, Okategoriserade