Lidköping står sig väl i konkurrensen

Det är glädjande att konstatera att både handelns försäljning och index stiger här i Lidköping, även om det inte är några stora förändringar. Det betyder att Lidköping står sig väl i konkurrensen, jämfört med kommunerna nära oss.

HUI (Handels Utredningsinstitut) presenterade förra veckan siffror för utvecklingen i Sverige under 2016. I Lidköping steg försäljningen till 2 661 miljoner kronor, jämfört med 2 614 året innan. Handelsindex för dagligvaror uppgick till 106, oförändrat jämfört med året innan. Sällanköpsindex steg från 100 till 101 och totalt index steg från 103 till 104.
Handeln är också en stor arbetsgivare. Dagligvaruhandeln sysselsatte 483 personer, siffran för sällanköpshandeln var lite högre, 620. Totalt sysselsatte handeln i Lidköping 1.103 personer (2015: 1.100).

Fast handeln i Lidköping är liksom i resten av Sverige i en omställning. Ökad digitalisering och näthandel innebär förändrade handelsmönster. Både lokala handlare som stora kedjor står inför stora utmaningar.
Glädjande då att se att EM gör comeback i Lidköping. Inom kort öppnar möbelkedjan i sina gamla lokaler på Framnäs. Bra för Framnäs köpcenter, och bra för Lidköping.

Senast uppdaterat 31 augusti, 2017 by Marcus Johansson

Se fler nyheter i Blogg