Välfyllt program till hösten

Tillväxt Lidköping har lämnat en lång skön sommar bakom sig och kick-startar nu hösten med ett välfyllt program för våra medlemmar och företagare i Lidköping.

Valrörelsen är inne på sina sista tio pulserande dagar. Vi tog just pulsen på Lidköpings kommunpolitiker onsdagen den 29 augusti där vår 07:30 Företagarfrukost vigdes åt en näringslivspolitisk debatt. Samtliga nio partier fanns representerade och skiljelinjerna utkristalliserade sig – t ex kring synen på privatisering av kommunal verksamhet. Men kring frågan om hur vi förbättrar villkoren för det lokala näringslivet var samtliga partier eniga. Det finns en politisk vilja att skapa mer dialog och bättre förutsättningar för det lokala näringslivet. På frågan om det får kosta pengar var svaret JA hos samtliga 9 partier. Detta glädjande besked var vi dryga 70 personer i lokalen som bevittnade.

En fråga som ställdes till politikerna var hur de tycker att de lyckats skapa dialog och tagit sig an företagarnas viktigaste frågor  – fick en mycket intressant motfråga. ”Hur många av er företagare vill lägga er fritid på att representera ert skrå inom kommunpolitiken?”. Politikern som ställde motfrågan har helt rätt – det är få företagare som engagerar sig politiskt. I publiken räckte inte en enda upp sin hand som villig – inte heller jag.

Detta är problematiskt. De som sitter vid makten skall kritiskt granskas men att vara politiker förtjänar respekt. Vi som fortsätter sitta i publiken vid politiska debatter önskar oss en vision för Lidköping men också tydliga genomföranden av förbättringar.
Mycket av politiken kretsar kring att prioritera, att strama åt, effektivisera. De besluten är ofta impopulära. Kanske är det så som Jean-Claude Juncker formulerade de europeiska politiska ledarnas dilemma i början av 2000-talet:
”Vi vet alla vad vi måste göra – vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efteråt.”
Så istället för att förakta politiker tycker jag vi skall hylla dem och fortsätta skapa debatter och offentliga samtal. Det är grundförutsättningen för något av det viktigaste vi har i Sverige – Demokrati.

Välkomna till en spännande höst hos Tillväxt Lidköping https://tillvaxtlidkoping.se/events/
där företagen och företagande spelar huvudnumret!

Maria Källsson
VD

Senast uppdaterat 3 september, 2018 by Marcus Johansson

Se fler nyheter i Aktiviteter, Nyheter, VD har ordet